انواع آلیاژهای آلومینیوم
نوشته شده توسط : حمید

نواع آلیاژهای آلومینیوم به دلیل ویژگی های متنوع در صنایع کوچک و بزرگ، کاربردهای گوناگونی دارد. در اطرافتان اشیاء مختلفی که از آلومینیوم ساخته شده اند را می بینید. از ظروف آشپزخانه تا درب و پنجره ها (چارچوب و بدنه) از آلومینیوم ساخته می شوند.
البته تمام آنها آلومینیوم خالص نیستند، از انواع آلیاژهای آلومینیوم برای ساخت کالاهای مختلف استفاده می کنند. آلیاژ و آلومینیوم دو واژه هستند که هر کدام مبحث بسیار گسترده ای را به خود اختصاص می‌دهند. ویژگی های شیمیایی این عنصر، خواص آن، روش استخراج و کاربرد نیز مباحث بسیار گسترده ای را شامل می شود. در ادامه با آلیاژهای آلومینیوم و انواع آن آشنا می شویم.

ویژگی های آلومینیوم که آن را به یک فلز محبوب تبدیل کرده است عبارتند از:

  • قابلیت خمش
  • انعطاف پذیر بودن
  • قابلیت چکش خواری
  • قابل بازیافت به تبعات متعدد
  • دارای مقاومت بالا در برابر خوردگی
  •  

آلیاژهای آلومینیوم

آلیاژ چیست؟
«آلیاژ» یا «همجوشه» در علم متالوژی به ترکیب یک عنصر اصلی با یک یا چند عنصر دیگر گفته می‌شود. در نتیجه خواص فیزیکی و شیمیایی آنها بهبود می یابد.
انواع آلیاژ های آلومینیوم با این روش و فرمول کلی ساخته می شود. آلیاژ ها به دو دسته تقسیم می شوند:
آلیاژهای آهنی: عنصر اصلی آن آهن است، مانند فولاد کم کربن
آلیاژهای غیرآهنی: عنصر اصلی آن سایر عناصر فلزی هستند، مانند آلومینیوم
برای ساخت آلیاژ چهار ویژگی بسیار مهم است:
چگالی
هدایت حرارتی
مقاومت حرارتی
هدایت الکتریکی
برای ساخت آلیاژهای آلومینیوم از دو روش بر اساس استاندارد A.A (Association Aluminium) استفاده می شود:
روش کارپذیری یا نوردکاری (Alloys wrought): از روش مکانیکی ترکیب عناصر، آلیاژهای نهایی به دست می‌آیند که به هفت گروه تقسیم بندی می شوند (1000 تا 7000).
روش ریختگی (Alloys coating): با نام روش ریخته گری شناخته می‌شود. آلومینیوم در پاتیل های بزرگ مذاب شده و در قالب ریخته می‌شوند. و تبدیل به شمش آلیاژی آلومینیوم  می شود در این روش تولید، خود به چند سری بر اساس نوع عناصر دسته بندی می شود.

آلیاژ های آلومینیوم به روش ریختگی : 

آلیاژ های آلومینیوم تولید شده به این روش، دارای کد سه رقمی هستند. به انواع مختلف دسته بندی می شود که رقم اول گروه و دو رقم آخر، درجه خلوص آلومینیوم هستند:
سری 200: عنصر اصلی مس است اما جایگزین های جدید آن شامل آلومینیوم (Al) سیلیسیم (Si) و منیزیم (Mg) می باشد. برای ساخت پیستون استفاده می شود.

سری 300: شامل آلومینیوم (Al)، منیزیم (Mg) و سیلیسیوم (Si) است. در برخی موارد مس به آن افزوده می شود. پرکاربردترین گروه در ریخته گری است که برای ساخت سرسیلندر و موشک کاربرد دارد.

سری 400: یکی از ساده ترین آلیاژهای آلومینیوم است. از ترکیب آلومینیوم (Al) و سیلیسیم (Si) تولید می شود. برای ساخت قطعات پیچیده استفاده می کنند.
سری 500: از ترکیب آلومینیوم (Al) با منیزیم (Mg) ساخته شده اما کاربردهای محدودی دارد.

سری 700: از ترکیب آلومینیوم (Al) و روی (Zn) ساخته می شود.
سری 800: از ترکیب آلومینیوم (Al) و قلع (Sn) ساخته می شود.
 دو سری آخر کاربردهای محدود اما ویژه و خاصی دارند.

انواع آلیاژ های آلومینیوم

آلیاژ های آلومینیوم به روش کارپذیری

این روش که با نام نوردکاری شناخته می‌شود سری های مختلفی را تولید می کند. در تجارت و بازار فلزات با نام سری های زیر شناخته می شوند:

آلیاژ های آلومینیوم سری 1000: یکی از انواع آلیاژهاست که خلوص 99 درصدی دارد. از این ورق ها به عنوان کابل های فشار قوی برق یا ورق های انعکاس دهنده نور استفاده می شود. بسیار انعطاف پذیر بوده و چکش خوار هستند. برخی سری های معروف این کلاس عبارتند از:

1023
1050 با خلوص 99.5%
1060
1100

آلیاژ های آلومینیوم سری 2000: این سری در کنار عنصر مس (cu) قرار دارد. ترکیب شدن با مس، باعث بالا رفتن استحکام می شود. قابلیت جوشکاری و قابلیت حرارتی دارد، اما مقاومت نسبت به خوردگی مشابه سایر آلیاژهای آلومینیوم نیست و ضعیف تر می باشد. برای ساخت انواع پروفیل، قطعات حساس مهندسی و بدنه هواپیما استفاده می شود. برخی سری های آن شامل:

2011
2419
2025







:: بازدید از این مطلب : 48
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 24 بهمن 1401 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: